De Linderte Schoolgids

alle informatie voor ouders en kinderen op een rijtje

4.4 Voortgezet onderwijs

Versie van 3/07/2024

Begeleiding van de overgang van kinderen naar het voortgezet onderwijs

In groep 7 en 8 worden de leerlingen voorbereid op de overgang naar het voortgezet onderwijs. Deze voorbereiding bestaat uit de kennismaking met het voortgezet onderwijs en het bepalen van het schooladvies.

De leerlingen maken op verschillende manieren kennis met het voortgezet onderwijs: met de klas naar een ontdekdag, oud-leerlingen komen vertellen over hun ervaring, informatie vanuit de leerkracht en de leerlingen gaan met hun ouders naar het open huis.

Om het schooladvies te bepalen wordt er samen met de leerling en ouders gekeken naar de brede ontwikkeling van het kind. Het schooladvies wordt gebaseerd op onder andere de volgende aspecten:

  • Kindgebonden factoren (Werkhouding, inzet, sociale houding, concentratie, zelfvertrouwen, tempo en inzet)
  • Ervaringen eerdere leerkrachten en intern begeleider
  • Wens ouders/leerling
  • Cito/IEP-gegevens groep 5, 6, 7 en 8
  • Het rapportfolio: Taal, spelling, begrijpend lezen, rekenen, wereldoriëntatie en Engels

De leerkracht van groep 7 en 8 bespreekt met de intern begeleider de verschillende bovenstaande aspecten om tot een schooladvies te komen.

In het ouder-kindgesprek aan het einde van groep 7 zullen wij met u en uw kind in gesprek gaan. Samen bespreken we de verschillende aspecten (zie hierboven) die betrekking hebben op de schoolkeuze en welke doelen er worden gesteld richting groep 8. De leerkracht geeft ook een voorzichtig schooladvies tijdens dit gesprek. Het kind heeft immers nog tijd om zichzelf verder te ontwikkelen in groep 8.

Door middel van meerdere gesprekken wordt uiteindelijk in groep 8 de schoolkeuze bepaald. Dit vindt plaats in een overlegvorm tussen leerling, ouders en de leerkracht. Waar wordt de leerling het meest gelukkig? Waar kan deze leerling de beste versie van zichzelf zijn?

Als de schoolkeuze is gemaakt, vindt er een warme overdracht plaats waarin wij zorgvuldig de leerlingen overdragen naar het voortgezet onderwijs.

Doorstroomtoets IEP

Vanaf schooljaar 2023-2024 wordt de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Dit betekent dat de leerlingen in februari de IEP doorstroomtoets gaan maken. Hierna volgt het definitieve schooladvies en de aanmelding bij het voortgezet onderwijs.

Landelijk gemiddelde

Linderte

2024 IEP 77,2
2023 IEP 79,5 79,5
2022 IEP 80,0 77,2
2021 IEP 81,9 79,7

2020 * Geen afname ivm corona

Het schooladvies is geen momentopname, maar gebaseerd op de prestaties en de kindkenmerken gedurende een langere periode. Het is duidelijk, dat het advies mede bepaald wordt door de sociale achtergronden van de leerling, de wens van kind en ouders.

Streven op de Linderte is om leerlingen de beste versie van zichzelf te laten worden. Een zeer groot percentage van de leerlingen (90% of hoger) zit na drie jaren Voortgezet Onderwijs nog steeds op hetzelfde niveau.

 

schooljaar Aantal kinderen BB [VMBO] KB [VMBO] GT [VMBO] HAVO/VWO
19–20 41 4 10 27
20-21 50 3 16 31
21-22 32 11 21
22-23 41 4 12 25*

*Inclusief dakpan leerlingen Havo / GT

Informatie doorstroomtoets

Zie info rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooladvies-en-eindtoets-basisschool/wetsvoorstel-doorstroomtoetsen-po